Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιατικες λιχουδιες!

0 σχόλια

Συνταγή για μελομακάρονα

υλικά που θα χρειαστούμε για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1,5 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 0,5 φλυτζάνι βούτυρο
  • 0,5 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 0,5 φλυτζάνι χυμο πορτοκάλι
  • 0,5 φλυτζάνι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 μπέκιν
  • ξύσμα πορτοκαλιού


Και φυσικά τα υλικά για το σιρόπι μας, το οποίο θα περισσέψει και θα το κρατήσουμε για να το χρησιμοποιήσουμε ξανά μερικές μέρες μετά, στην επόμενη δόση μελομακάρονων. Θα μπορούσατε να κάνετε λιγότερο ίσως, όμως οι παλιές γυναίκες είναι λιγάκι σοφότερες και ξέρουν πως η πρώτη δόση μελομακάρονων εξαφανίζεται ως δια μαγείας.

3 φλυτζάνια ζάχαρη

  • 2 φλυτζάνια μέλι
  • 2 φλυτζάνια νερό

και φυσικά καρύδια…

Η διαδικασία για να φτιάξουμε τη ζύμη είναι αρκετά απλή και βασίζεται στη λογική του “μη το κουράζεις” ή αν προτιμάτε “το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς”. Κοινώς αφήστε το μίξερ στο ντουλάπι και πιάστε μια λεκανίτσα και μια ξύλινη κουτάλα.

Tip: Η ζύμη του μελομακάρονου δε θέλει πολύ ζύμωμα αν δε σκέφτεστε να τα χρησιμοποιήσετε ως πολεμοφόδια σε κάποια διαδήλωση. Φυσικά αν ο σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε υποκατάστατα πέτρας κατεβάστε το μίξερ από το ντουλάπι.

Βάζουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την ανακατεύουμε για να αφρίσει.

Στη λεκανίτσα μας βάζουμε το μισό αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα στερεά. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε στη συνέχεια όλα τα υγρά και τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και κάπου εδώ παρατάμε την κουτάλα στην άκρη και χρησιμοποιούμε τα πανέμορφα χεράκια μας για να ζυμώσουμε ελαφρά τη ζύμη. Όσοι ακολουθούν τη γραμμή των σεφ φοράνε γάντια. Όσοι ακολουθούμε τη γραμμή της μαμάς φροντίζουμε να έχουμε ολοκάθαρα χέρια.

Κοινώς σιγά μη φορέσω γάντια, δεν φτιάχνω τσιμέντο να χτίσω πολυκατοικία, ζυμάρι για σπιτικά γλυκά φτιάχνω.

Η ζύμη του μελομακάρονου πρέπει να είναι μαλακιά και αφράτη, που σημαίνει πως ίσως να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι. Αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα του αλευριού κυρίως γι’ αυτό οι παλιότερες γυναίκες δε συνήθιζαν να αναφέρουν ποσότητα αλευριού στις συνταγές τους. Αν ανοίξεις παλιά τετράδια συνταγών η κλασσικότερη έκφραση είναι το “όσο αλεύρι σηκώσει”. Και ναι! μου πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να σταματήσω να εκνευρίζομαι με αυτή τη φράση.


Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας μικρά γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Φυσικά υπάρχουν και οι οπαδοί του μεγάλου μελομακάρονου όμως προσωπικά προτιμώ τα μικρά. Πρώτον γιατί τραβάνε ευκολότερα το σιρόπι και δεύτερον γιατί είναι μια μπουκιά κι έξω κατά κάποιο τρόπο. Όπως τα πλάθετε δημιουργήστε το σχέδιο πατώντας τα με την άκρη ενός πηρουνιού και τρυπήστε τα σε δυο πλευρές πριν τα βάλετε στο ταψί.

Θα τα ψήσετε περίπου μισή ώρα στους 160 βαθμούς αλλά αυτό εξαρτάται και από την κουζίνα σας. Όταν πάρουν χρωματάκι είναι έτοιμα. Ξεφουρνίστε τα κι αφήστε τα ήσυχα μέχρι να κρυώσουν.

Στη συνέχεια ετοιμάστε το σιρόπι. Προσθέστε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και αφήστε τα να βράσουν μερικά λεπτά μέχρι να δέσουν. Για να σιροπιάσετε τα κρύα σας μελομαράκαρονα έχετε δυο τρόπους.


Ο πρώτος είναι να τα βάζετε με μια τρυπητή κουτάλα μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό σιρόπι και να τα αφήνετε για μερικά λεπτά. Ο δεύτερος είναι να τα βάλετε σε ένα ταψί, να ρίξετε από πάνω το ζεστό σιρόπι και να τα αφήσετε στην ησυχία τους 2-3 ώρες μέχρι να ρουφήξουν όσο σιρόπι μπορούν να ρουφήξουν, ενώ τα αναποδογυρίζετε ανα μισάωρο. Προτιμώ τον δεύτερο τρόπο, αλλά και ο πρώτος τρόπος μια χαρά είναι.

Στη συνέχεια αφαιρέστε τα μελομακάρονα σας από το σιρόπι, πασπαλίστε τα με το ψιλοκομμένο καρύδι και φυλάξτε όσο σιρόπι περισσέψει για τις επόμενες ημέρες.


Χριστουγεννιατικα κουλουράκια

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. μαργαρίνη
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά + 1 ακόμα
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτό κουταλάκι άρωμα βανίλιας
  • 1 κοφτό κουταλάκι σκόνη μαχλέπι

Η εκτέλεση είναι αστεία, οπότε δεν έχω να γράψω κάτι περισσότερο. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το ένα αυγό που θα το χρειαστούμε χτυπημένο για να αλείψουμε τα κουλουράκια πριν τα βάλουμε στο φούρνο. Πριν πλάσουμε τα κουλουράκια μας, αφήνουμε τη ζύμη μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Φτιάξτε τα δικά σας κουλουράκια αυτά τα Χριστούγεννα, μην αγοράσετε έτοιμα



Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Αγαπημενες γευσεις....

2 σχόλια
Περιμένω να μου πείτε αγαπημένες γεύσεις και αρώματα που σας θυμίζουν έντονα Χριστούγεννα και γιορτές....αναμνήσεις ίσως παιδικών χρόνων...

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγενιάτικες Γεύσεις απο όλο τον κόσμο!!!

0 σχόλια

Γερμανία


Το βασικό συστατικό των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων είναι το Μαρζιπάν ή Μαρτσιπάν (στα Γερμανικά). Από τα πιο διαδεδομένα γλυκίσματα ειναι το Στόλλεν, κέικ με Μαρζιπάν και κομμάτια από αποξηραμένα φρούτα, επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη, τα σμαλτζγκεπέκ που μοιάζουν με τους δικούς μας λουκουμάδες τηγανισμένα σε χοιρινό λαρδί και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρης και τα Λεμπκουχέν με κύρια συστατικά μέλι, κανέλα, γλυκάνισο, γαρύφαλλο, σταφίδες, μοσχοκάρυδο και πιπερόριζα ζυμωμένα σε πολλά σχήματα και με επικάλυψη σοκολάτας.
Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι Γερμανοί προτιμούν παραδοσιακά σαν κύριο πιάτο τη γεμιστή χήνα με δαμάσκηνα συνοδευόμενη από λαχανικά, βραστές πατάτες και γλυκό κόκκινο λάχανο με γαρύφαλλα. Πιο σπάνια προτιμούν το ψάρι του γλυκού νερού Κυπρίνο (Κάρπφεν) μαγειρεμένο με μανιτάρια και μπέικον. Το πιο αγαπημένο ποτό των Χριστουγέννων είναι το ζεστό κόκκινο κρασί βρασμένο με ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλα και άλλα μυρωδικά.


Αγγλία



Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Αγγλία αποτελείται, όπως και σε μας, από τη γεμιστή γαλοπούλα με τρεις διαφορετικές γεμίσεις: κάστανα, εντόσθια και κρέας λουκάνικου. Συνοδεύεται από ψητές πατάτες και λαχανικά, κάστανα, βραστό καλαμπόκι και σάλτσα από βατόμουρα. Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι ταρτάκια με γέμιση από φρούτα, σταφίδες και ζάχαρη και πουτίγκα με δαμάσκηνο.

Ιταλία


Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ιταλία διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή. Αυτό που επικρατεί πάντως στις περισσότερες περιοχές για την Παραμονή των Χριστουγέννων δεν είναι η γαλοπούλα, αλλά το χέλι. Το σερβίρουν ψητό, μαγειρευτό ή τηγανητό. Το χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει σπιτικά τορτελίνια, κόκκορα μαγειρευτό ή ψητό και πολλά γλυκά. Στη Νότια Ιταλία τον πρώτο λόγο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχουν τα θαλασσινά (που αφθονούν στην περιοχή). Στη Νάπολη, για παράδειγμα, την Παραμονή των Χριστουγέννων το κυρίως πιάτο είναι ψάρι ψητό. Αρκετές οικογένειες συνηθίζουν το ψητό χέλι με φύλλα δάφνης. Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει ακόμη τηγανητό μ
πακαλιάρο, σαλάτες φρέσκες (ή βραστό κουνουπίδι και μπρόκολο), παστά θαλασσινά και χορτόπιτα. Την επόμενη ημέρα σερβίρουν κρέας σε μορφή σούπας. Χαρακτηριστικό σε όλη την Ιταλία είναι και το γλυκό Panettone.


Τσεχία


Την Παραμονή των Χριστουγέννων το πρώτο πιάτο που σερβίρεται είναι ψαρόσουπα ή πατατόσουπα και το κυρίως πιάτο είναι ψητός κυπρίνος, που συνοδεύεται από πατατοσαλάτα.

Σουηδία


Στη Σουηδία πριν από το γεύμα της Παραμονής των Χριστουγέννων, υπάρχει ένα έθιμο που ονομάζεται «βούτηγμα στην κατσαρόλα». Σύμφωνα με αυτό, όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι. Το παραδοσιακό δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων ξεκινά με μπουφέ και ηδύποτο (akvavit). Στο γιορτινό τραπέζι την τιμητική τους έχουν τα θαλασσινά, ο λιαστός μπακαλιάρος με κρεμώδη σάλτσα, οι ρέγγες, το χοιρομέρι και το χαβιάρι. Υπάρχει, βέβαια, και καλομαγειρεμένο χοιρινό κρέας.

Νορβηγία


Στις περιοχές κοντά στη θάλασσα, το κυρίως πιάτο στο εορταστικό δείπνο είναι ο μπακαλιάρος ψητός ή τηγανητός, ενώ στις περιοχές της ενδοχώρας την τιμητική τους έχουν τα παϊδάκια από χοιρινό κρέας και τα λουκάνικα. Σερβίρεται,
επίσης, η πουτίγκα ρυζιού, μέσα στην οποία ρίχνουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Όποιος από την οικογένεια ή τους καλεσμένους το βρει, κερδίζει κάποιο δωράκι και θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.


Αυστρία


Η Αυστρία συνδέεται περισσότερο με... τη μουσική παρά με τη μαγειρική τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Όσο για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων, σ' αυτό θα κυριαρχεί ψητή χήνα με διάφορες γαρνιτούρες, ενώ ένα μεγάλο ψάρι ψητό φτάνει συνήθως στο τραπέζι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ισπανία - Πορτογαλία


Τα Χριστούγεννα οι Ισπανοί τρώνε οστρακοειδή, ψάρια και κάποιοι κυνήγι. Οι Πορτογάλοι, πάλι, το χριστουγεννιάτικο δείπνο το σερβίρουν τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει παστό μπακαλιάρο με βραστές πατάτες.

Γαλλία


Οι Γάλλοι φτιάχνουν ένα παραδοσιακό κέικ στο σχήμα κούτσουρου, το οποίο ονομάζεται «χριστουγεννιάτικος κορμός». Το μενού των γαλλικών ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από την τοπική μαγειρική παράδοση. Στην Αλσατία το κυρίως πιάτο είναι η ψητή χήνα, στη Βρετάνη τα γλυκίσματα με ξινή κρέμα γάλακτος, στη Βουργουνδία η γαλοπούλα με κάστανα και στο Παρίσι τα στρείδια και το πατέ χήνας.

Αίγυπτος


Στην Αίγυπτο η ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τις 29 του μηνός Κιαχκ του κοπτικού ημερολογίου. Την ημέρα αυτή παραδοσιακά οι πιο πλούσιοι μοιράζουν λουκουμάδες. Οι κόπτες φτιάχνουν γλυκά μπισκότα, τα «καχκ», πάνω στα οποία κάνουν το σχήμα του σταυρού.

Ιαπωνία


Στην Ιαπωνία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με μεγαλοπρέπεια. Από το Δυτικό κόσμο οι Γιαπωνέζοι έχουν υιοθετήσει πολλά χριστουγεννιάτικα έθιμα, όπως η ανταλλαγή των δώρων, στολισμός χριστουγεννιάτικων δέντρων από αρκετούς, στολισμός των σπιτιών με γκι και αειθαλή δέντρα κ.ά. Στο τραπέζι της γιορτής την Ημέρα των Χριστουγέννων επικρατεί η γαλοπούλα που συνοδεύεται από πλούσιες σαλάτες.

Βραζιλία
Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο στη Βραζιλία, εποχή κατάλληλη για βόλτες στις εξοχές, πικ-νικ και βαρκάδες. Παραδοσιακά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπάρχουν γαλοπούλα, ψάρι, σαμπάνια και παγωτά.

http://www.youtube.com/watch?v=EHFKE6PD_6U

πηγή:http://diatrofi.dancenews.gr