Κυριακή, 1 Μαρτίου 2009

Τσαϊ

2 σχόλια
Όλα ξεκίνησαν το 2737 π.Χ. στην Κίνα στην εποχή του αυτοκράτορα Shen Nung. Ενώ έβραζε νερό, μερικά φύλλα ένος δέντρου, κάτω από το οποίο καθόταν, έπεσαν μέσα στο φλυτζάνι του. Ενθουσιασμένος με την γεύση και το άρωμα του ροφήματος που προέκυψε, αποφάσισε να διαδώσει τη χρήση του.

Για τους Ινδούς, η εξάπλωση του τσαγιού οφείλεται στον Bodhi Dharma, ινδό πρίγκηπα που, τον 6ο αιώνα π.Χ., πήγε στη Κίνα να διαδώσει την διδασκαλία του Βούδα. Ορκισμένος να μην κοιμηθεί μέχρι την περάτωση της αποστολής του, κατάφερε να μείνει ξύπνιος, χάρη σε μερικά φύλλα ενός τεϊόδεντρου που μασούσε κατά τύχη.

Η Ιαπωνία σκηνοθετεί τον ίδιο πρίγκηπα που, αυτή τη φορά, υπέκυψε στον ύπνο. Όταν ξύπνησε, εξοργισμένος, έκοψε τα βλέφαρα του και εκεί που έπεσαν φύτρωσε τεϊόδεντρο. Ανακάλυψε τότε τις τονωτικές του ιδιότητες.

Ανεξάρτητα από τις διηγήσεις των θρύλων, το πιο πιθανόν είναι ότι η πρώτη καλλιέργεια αυτού του φυτού προέρχεται από την Κίνα. Στην Ιαπωνία, τα πρώτα τεϊόδεντρα φυτεύτηκαν στην αρχή του 9ου, αιώνα, ενώ στην Ινδία η καλλιέργεια του ξεκίνησε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Συναντάμε τρεις βασικές κατηγορίες συγκομιδής: τη λεγόμενη αυτοκρατορική συγκομιδή - ο βλαστός και το δεύτερο φύλλο -, τη λεπτή συγκομιδή - ο βλαστός και τα δυο επόμενα φύλλα - και μία κλασσική συγκομιδή - ο βλαστός και τρία φύλλα. Για τα καπνιστά τσάγια, χρησιμοποιείται συνήθως το τέταρτο ή το πέμπτο φύλλο, το λεγόμενο Souchong. Όλα τα τσάγια προέρχονται από το ίδιο φυτό. Η διαφορετική επεξεργασία που έχει υποστεί το φύλλο δίνει το πράσινο τσάι, το μαύρο ή το Wulong.

Ανάλογα με την εποχή της συγκομιδής, άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο, το φύλλο τσαγιού, όπως είναι φυσικό, δίνει ένα διαφορετικό τσάι. Αυτή
η διαφοροποίηση είναι ιδιαίτερα έντονη στα τσάγια Darjeeling.


Πίνακας Χρόνου Προετοιμασίας
Τσάι λευκό 2-3
Τσάι πράσινο 2-3
Τσάι μαύρο 4-5
Darjeeling ανοιξιάτικο 2-3
Pu 'Ehr 4-5
Τσάι αρωματικό
Μαύρο αρωματικό 4-5
Πράσινο αρωματικό 2-4
Wulong αρωματικό 5-6
Rooibos 6-8
Αποξηραμένα φρούτα 8-10
Βότανα 8-10
Mate 8-10

*** για περισσοτερες πληροφοριες μπορειτε στο www.tsai.gr